Hem
Biljetter
Resor/boende      
Länder
OS-grenar
OS-historik

OS-historik

Olympiska spelen härstammar från tävlingar som från början hölls i Grekland under antiken vid berget olympen (De ursprungliga spelen hölls från år 776 f.kr och fram till år 276 e.Kr). Vid olympen fanns ett av världens underverk, Zeusstatyn, vilket troligen var en stor anledning till att spelen lades just här. Olympen var också gudarnas boning i grekisk mytologi. Spelen hölls en gång varje olympiad, vilket motsvarar fyra år. Under spelens gång bars den olympiska elden fram och under spelens gång rådde fredsplikt/krigsförbud.

De olympiska spelen återuppstod 1896 i modern form, och lekarna är sedan 1924 indelade i två grupper; Vinter-OS och sommar-OS Till att börja med hölls både sommar- och vinterspelen samma år, men sedan 1994 överlappar de varandra med två år, så att det hålls olympiska spel vartannat år, ena gången sommarspel och andra gången vinterspel.

Symbolen för de olympiska spelen är fem färgade ringar som sitter ihop med varandra. De fem ringarna symboliserar de fem kontinenterna. Symbolen skapades av Coubertin och användes för första gången 1914. Minst en av de fem färgerna finns i alla världens flaggor.